Farum er socialdemokratisk

Nyhedsstrømmen fra Farum er næsten uendelig.

Dagligt kan vi læse nye historier fra byen som Indenrigsministeren (før valget) betragtede som en mønsterkommune og brugte som eksempel på, hvordan den offentlige sektor kan videreudvikles. I mine øjne har Farum aldrig været en borgerlig mønsterkommune! Og i strømmen af nyheder fra Farum mangler noget: En understregning af, at borgerne selv har valgt Brixtofte, at et flertal i byrådet reelt fortsat bakker ham op og at det næppe er realistisk at slippe af med ham foreløbig.

Farum har aldrig været borgerlig. De har ganske vidst (med d!) udliciteret en række opgaver og tilsyneladende effektiviseret den offentlige forvaltning. Men pengene fra de kreative dispositioner er gået til noget, som aldrig har været borgerligt! Det er nemlig ikke borgerlig politik, at bestemme hvad borgernes penge skal bruges til. Derfor er pensionistrejserne, de billige takster for fritidsaktiviteter og det flotte fodboldstadion snarere et udtryk for rendyrket socialdemokratisk politik. Det var mit standpunkt allerede før afsløringerne om pamperi og pengemisbrug i Farum. Det er det fortsat – (mis)bruget af penge er jo netop symptomatisk for hvad vi har set i den socialdemokratiske bevægelse. Det er pamperi af den værste slags.

Strand
Foto: Pixabay

Udadtil er Brixtofte kommet i mindretal i Farum. Bedre sent end aldrig. Når det kom så vidt skyldes det givetvis at oppositionen har været svag og vag. Tilsyneladende har de været lidt for glade for buffeten i fodboldklubben og at være en del af Brixtoftes cirkus i stedet for at læse på lektien og lægge pres på borgmesteren. Det var en avis og ikke byrådet som satte trumf på og afslørede tingenes sande tilstand!

S logo

Der har været kø ved håndvasken i Farum siden afsløringerne kom frem.

Men realiteten er, at man næppe bliver helt færdig med Brixtofte før han dømmes for en straffelovsovertrædelse. Det sker næppe foreløbig. Og selvom omfanget af kreativitet og de mulige ulovligheder ikke var kendt før valget er det efter min mening ganske klart, at Farums borgere selv har valgt. De har valgt Brixtofte som enerådende borgmester med en svag byrådsgruppe bag sig. De har valgt en svag opposition. Og de har valgt et ja til en politik som enhver (også før valget) kunne sige sig selv på et tidspunkt ville indebære en enorm regning. Intet kommer af intet – det vidste man godt i Farum.

Derfor må Farum-borgerne også selv betale regningen, som kommer nu. Den skal ikke væltes over på os andre! I mange andre kommuner har man måtte gennemføre hårde besparelser for at få økonomien sammen, mens Farum rejste sydpå på kommunens regning. Det er ikke gratis, og derfor må de selv betale for festen, som nu er forbi. Forhåbentlig vælger de så klogere ved næste valg. Om ikke af andre grunde så fordi en del vælgere formentlig er udskiftet, når huspriserne i Farum inden for et års tid tager en rutschetur nedad.

Konklusion: Farum har ikke ført borgerlig politik. De har selv valgt Brixtofte og en svag opposition. Og nu må Farum selv betale regningen for den fest som er forbi.

Note: Bragt i C på Østerbro i maj 2002

Læs mere:

Allerød skal være en grøn kommune

Læs Artikler & Debatindlæg

Læs om Politik-udvikling

Martin H. Wolffbrandt: Politik, Politik-udvikling, Konservativ