Lad forbrugerne se resultaterne

Fridsbagt brød
Foto: Pixabay

Det er ubegribeligt, at så mange politikere tøver med at sige ja til offentliggørelse af undersøgelser af hygiejnen i f.eks. restauranter og bagerier. Hvorfor er man bange for, at lade forbrugerne se resultatet af f.eks. levnedsmiddelkontrollens analyser?

Som kunde kan jeg fint vurdere om en restaurants mad smager mig.

Er jeg i tvivl kan der hentes inspiration i avisernes offentlige madanmeldelser, som det er velkendt har stor betydning for en restaurants omsætning. Dem er der vist ingen, som har noget imod?

Men det er umuligt for mig at bedømme om det køkken og de redskaber, hvormed middagen bliver fremstillet har en ordentlig hygiejnisk standard. Dét kan hverken jeg eller mad-anmelderne smage. Skal det holdes hemmeligt for forbrugerne, hvis den ellers velsmagende mad er tilberedt på en måde, som måske ligefrem gør, at det er farligt at spise maden?

Mit svar er klart nej.

Det burde være en selvfølge, at forbrugerne skal have klar besked om resultatet af Levnedsmiddelkontrollens arbejde. Jeg forlanger ren mad uden salmonella og lignende. Dejen til mit brød skal ikke være rørt med en beskidt dejkrog. Det er for at sige det lige ud ulækkert.

Modstanderne af offentliggørelse kalder det nedladende for gabestoksmetoder. Realiteten er at den hæderlige forretningsdrivende intet har at frygte. Tværtimod kommer oplysning om sundhedstilstanden netop dem til gode, som har orden i tingene.

Lad os dog give markedet den information og få sat en stopper for dem som ødelægger renommeet for de hæderlige forretningsdrivende.

Min bager fik topkarakter, da resultatet af Levnedsmiddelkontrollens analyser af hygiejnen på københavnske bagerier forleden blev offentliggjort. Så det er med god smag i munden jeg henter kager til kaffen.

Min bager og jeg kan altså være godt tilfredse med, at man tog gabestokken i brug.

Han har nemlig rent mel i posen!

Tak!

Note: Tale på det konservative landsråd 1999

Taler & Politiske forslag

Martin h. Wolffbrandt: Politik, Politikudvikling, Konservativ