Konservative og Europa: Konservative siger Ja til Europa

Konservative og Europa har fyldt meget i mit politiske arbejde. Jeg har bl.a. været kandidat til Europa-parlamentet og med-forslagsstiller til en indstilling som blev definerende for den konservative Europa-politik.

Som konservativ har jeg det naturlige udgangspunkt, at sætte Danmark nr. 1. Vi arbejder for Europa, men vi vil slås for Danmark!

Konservative og Europa er et tilbagevendende tema. Et klip fra mit website fra 1999:

Konservative og Europa: “Ser man på partiets politik, som den er fastlagt i partiprogram og landsmødevedtagelser er der ingen slinger i valsen. Ifølge partiprogrammet er Det Konservative Folkeparti stærke tilhængere af EU. På landsmødet i november 1997 vedtog et massivt flertal af delegerede således en indstilling med titlen “Ja til Europa”. Og også i valgudtalelsen op til det kommende Europaparlamentsvalg meldes der klart ud, bl.a. om at forbeholdene skal væk. Udtalelsen har tilslutning fra alle konservative kandidater.

Men man kan for så vidt ikke fortænke nogen i at tvivle lidt. For det første fungerer EU ikke optimalt på alle punkter. Konservative og Europa Vi konservative har det skidt med bureaukrati, svindel og planøkonomiske landbrugsstøtteordninger. Og partiets Europapolitiske kurs kan givetvis også have bragt nogen i tvivl. Ved Europaparlamentsvalget i 1994 var sloganet “Vi vil kæmpe for Europa – men vi vil slås for Danmark”. På partiets reklamefolder op til folkeafstemningen i 1998 om Amsterdam-traktaten lød budskabet: “Vi siger ja – men ikke halleluja”.

Men hvordan skal det konservative Europapolitiske bud lyde anno 1999? Efter min mening er tiden inde til at relancere Det Konservative Folkeparti, som et parti der siger klart ja til Europa. Uden tøven. Uden måske’er. Det er der mange gode grunde til.”

Hvad mange overser er, at Europæiske samarbejde i høj grad er i Danmarks interesse. Det er krigen i Ukraine og det fælles europæiske samarbejde som sikrede Danmark (og andre medlemslande i EU) adgang til Covid-19 vacciner, der har sparet mange menneskeliv og sikret mod en overophedning af vores sundhedsvæsen, gode eksempler på.

En stribe medslagspunkter:

Roald Als tegninger fra Håbløst bagud 1998
Roald Als tegninger fra Håbløst bagud 1998
Olsen-Banden går i krig

Shu-bi-dua, Olsen-Banden og…

Shu-bi-dua

25 år med Europa i forandring

Europa

Et politisk valg EU-modstandere på retur

Læs om Politik & Politik-udvikling

Martin H. Wolffbrandt, Politik. Politikudvikling, Konservativ